Köyümüzün Yetiştirdiği İlk ve Tek Müftüsü; Şükrü DEMİREL HİZMETTE 30 YIL


M. Emin Karabacak

Şükrü DEMİREL denince aklımıza gelen ilk şey köyümüzün müftüsü. Evet köyümüzün yetiştirdiği ilk ve tek müftüsü. Değerli, bir o kadar da eli öpülesi bir insan. Gerçi köyümüzün yetiştirdiği ikinci müftüsü olmadı maalesef. İnsallaah yeni nesillerden bekliyoruz hocamızın rol modelliği ile.
*
Bizim için Şükrü DEMİREL demek rol model demektir. Çünkü çocukken bizim evde en çok müftü ismi geçerdi. Birincisi babamızın (Kerim Hoca) amiri Bozkır müftüsü idi. Çocukluğumda Bozkır müftüsünü hiç görmesem de babam, müftülerden iyilikle bahsedince müftüleri hep sevdim. İkincisi köylümüz Müftü Şükrü DEMİREL. Rahmetli babamla iletişimleri çok iyi idi. Şükrü Hocam Allah razı olsun her zaman babamı arar, hal hatır sorardı. Rahmetli babamda resmi konularda soracağı bir şey olursa ilk arayacağı kişi, Şükrü hocamız idi.
*
Benim çocukluğumda rol model alabileceğim okuyup görev alan iki insan vardı. Biri Şükrü DEMİREL hocamız diğeri Mustafa Ali CEYLAN hocamızdı… Bunlar köye gelince hocaları Kerim Hocayı ziyaret edip elini öperlerdi. Babam da bunların arkasında hep hayırlı şeyler söylerdi. Söyleyen baba, söylenenler de ilim ehli olunca biz de bu insanları hep gönülden sevdik. Bu iki hocamız, o kadar güzel hizmetlerin ardından emekli olsalar da hizmetlerine devam etmektedirler. Yani dinin emeklisi olmaz dediler ve hizmetlerine aynı aşk ve anlayışla devam etmektedirler.
*
Bugün burada size Müftümüz Şükrü DEMİREL hocamızın hayatından kısa bir kesit sunacağım. Hocam sizin için nasıl rol model oldu derseniz. Biz de hocamız gibi imamlık yaparken üniversiteyi okuduk. Her daim yol göstericiliği ile bir telefon kadar yakındı. Önerileri ve hizmetleri bizim için değerli idi. "Mehmet, kendini yetiştir. Bunun içinde çok kitap oku, alanınla takıldığın yerlerde soru sormaktan çekinme, beni 24 saat telefonla arayabilirsin…" derdi.

Değerli müftümüzü tanıyalım: 30.03.1956 yılında köyümüz Söğüt'te doğdu. Annesinin adı Ümmü babasının adı Ali… Babasının lakabı Saralı yani Sarı Ali idi. Hocamız ilkokulu köyümüzde okudu. Ortaokul ve liseyi Konya İmam Hatip Lisesi'nde okudu. İmam Hatibi bitirince Manisa Alaşehir'de imamlığa başladı. Bir taraftan imamlık yaparken bir taraftan da İzmir İlahiyat Fakültesi'ni okudu. 1984 yılında İlahiyattan mezun oldu. 2 yıllık Haseki eğitiminden sonra 1986 yılında Siirt'in Şirvan ilçesine müftü olarak tandı.
*
Hocamız "MÜFTÜ" olarak görev yaptığı yerler ve yıllar:
Hocamız müftü olarak görev taptığı yerler:
1986-1992; Siirt Şirvan ilçesinde, 6 yıl.
1992-1994; Tokat Başçiftlik ilçesinde, 3 yıl.
1995-2005; Samsun Ladik ilçesinde, 10 yıl.
2005-2012; İzmir Seferihisar ilçesinde, 7 yıl.
2013-2016; Balıkesir Susurluk ilçesinde de 3 yıl müftü olarak görev yaptıktan sonra kendi isteği üzerine 2016 yılında da emekli oldu.
*
Hocamız emekliliğini İzmir Seferihisar'da geçirmiş olsa da ne görev yaparken ne de emekli olduktan sonra köyünü unutmamıştır. Hatta hocamın kısaca biyografisini yazmak için telefonla aradığımda, üç gündür köyde olduğunu ifade etmesi bunun bir göstergesidir. Telefonda; "Kerim Hoca'mın kabrini iki defa ziyaret ettim ve hocamın başında tüm geçmişlerimiz için Yasin Süresini okudum." demesi bizi ayrıca onure etti. Onure etmenin yanında bir insanın hocasının vefatında sonra da vefanın nasıl olması gerektiğin konusunda bize yine rol model olmuştur.
*
Şükrü DEMİREL hocamıza köyümüzün hocası Kerim Hoca ile ilgili bir hatıranız varsa anlatabilir misiniz dediğimde; Mehmet, Tahtalı Köyü'nde vekil imamlık yapıyorum. Köyümüzde 3 tane kendini bilmez adam gelmiş; "Şükrü, köyün hocası Kerim Hocayı attıracağız seni köye imam olarak getireceğiz." dediler. Ben de sert bir şekilde; "Utanın. Ayıp be dedim. O benim hocam. Kur'anı öğrendiğim insan. Ben, hocam varken namaz kıldıracağım dedim. Hocama nasıl saygısızlık yaparım, yüzüne nasıl bakarım! diyerek onları köyden kovdum.
*
Müftülük görevinizle ilgili bir hatıranızı nakledebilir misiniz dediğimde; "Mehmet, Siirt Şirvan'da müftülük görevi yaparken kaymakamın tayini çıkınca 14 günlük kaymakam vekilliği yaptım. Bu 14 günlük kaymakamlık görevimde terörle mücadele emirleri verdim. Mücadelenin nasıl yürüdüğüne şahit oldum. Askerlerimizin fedakârlığını gördüm. Vali ile 24 saat iletişimde ve 24 saat görevdesin.  Bu da benim için ayrı bir öneme sahipti…" dedi.
*
Hocamız Şükrü DEMİREL, evli ve 3 çocuk sahibi. Oğlu Muhammed 2009 yılında üniversite de okurken geçirmiş olduğu trafik kazasında vefat etmişti. Hocamızın oğlu Muhammed'in şahsında tüm geçmişlerimiz için El-FATİHA diyelim.
*
Sonuç olarak köyümüz ve köylümüzle gönül bağını hiçbir zaman koparmayan değerli müftümüzü, köylülerimizde hep sevmiş ve saygıda da kusur etmemişlerdir.
*
Saygı değer müftümüze/hocamıza, değerli hizmetleri için teşekkür ederiz. Rabbim yapmış ve yapacağı hizmetleri sadakayı cariye olarak kabul etsin. Daha güzel hizmetler için Rabbim hocamıza; sağlık, huzur ve hayırlı uzun ömürler nasip etsin. AMİN…

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar