GÖNÜL DAĞI


"Bugünkü yazımızda tarih konularının kısmen de dışına çıkıp TV ve kültür konuları ile ilgili birkaç kelam etmek istiyorum. Konumuz Neşet Ertaş türküsünde geçen Gönül Dağı ve bu isimle anılan bir dizi olacaktır."

TRT'de yakın zamanda bir dizi başladı. Cumartesi ekranına Orta Anadolu havasını getirecek bu dizi ismini Neşet Ertaş'ın aynı isimli türküsünden alıyor. Dizinin şu ana kadar ki konusu şu. Hikâye'nin Yozgat'ta geçtiği belirtilmesine rağmen çekim ekibinin İstanbul'a yakın olma meselesi nedeniyle Eskişehir Sivrihisar'da çekiliyor. Sivrihisar tarihimizde Nasrettin Hoca'nın doğduğu ve ilmini tahsil ettiği yer olarak biliniyor. Üç amcaoğlunun hikâyesinin anlatıldığı bir dizi. Babalardan biri yurtdışına işçi olarak gitmiş ve bir daha haber alınamamış. Diğeri ise cenazelere ağıt organizasyonu yapıyor. Ötekisi ise düğünlere çalgıcılık yapıyor. Gelelim üç amcaoğluna. Biri işsiz durumuna inat o hayata renkli bakıyor. Ötekisinin oto tamirhanesi var. Hikayenin asıl etrafından döndüğü Taner ise bir uçak yapma hayali ve projesi var. Üç amcaoğlu bu proje için küçük atölyelerinde kendi hallerinde hayat mücadelesi veriyorlar. Ancak bir gün Gönül dağından düşen kayalar ile ilgili gelen ekibin içindeki bir mühendis bu sıradan hayatı güzelleştiriyor. Kasabada daha önce görev yapan bir öğretmenin kızı da bu ekibin içerisinde yer alıyor. Bu mühendis hanım Taner'in çocukluk aşkı çıkınca genç mucidimizin hayatı değişiyor. Hikayenin bundan sonrasını izleyip göreceğiz inşallah.

Bugüne kadar tarih eksenli yazmaya çalıştım. Bu yazımda hayatımızda çok önemli bir yeri olan popüler kültür Tv dizileri üzerine yazmaya karar verdim. Bu diziyi yazma sebebine gelince. Bozkır misali İç Anadolu'da geçen sıcak bir hikaye var bu dizide. Bizden bir şeyler bizi anlatan. Ayağı yere basan hayata yakın. İçindeki karakterler ve tavırları sokakta görebileceğimiz insan tavırları. Hikayenin yazarı Yozgat'ta bir öykü yazarı Mustafa Çiftçi. Halkın içinden gelen bir öykücü. Halkı anlatıyor. Burada ilave etmek gereken bir şey var. Reyting kaygısına ve çok sevildi uzatalım hikayeyi romantizm katalım vs diye uzayıp giden nedenlerle dizi yolundan sapma durumuna gitmesin isterim. Gerekirse 13 bölümde tadında bitsin. Hatta akıllarda kısa ve güzel bir hikaye misali kalsın ama hikaye ve kalite bozulmasın. Bu noktanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bozkır'ın çocukları bize bizi anlatan bu hikayeyi izlemenizi tavsiye ederim. İçinde bol bol Neşet Ertaş türküsü de var. Türküleri dinleyip Neşet Babaya dua da ederiz inşallah….

Mustafa AK
Bozkır Anadolu İmam Hatip Lisesi tarih öğretmeni
mstfknyali@gmail.com                                

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar