“Mert adamdı; doğruyu söylerdi!” - Şakir Tarım - Milli Gazete


Bismillâhirrahmânirrahîm;

HEP Efendimizin (s.a.v.) sehavetini, Hz. Ebubekir'in (r.a.) cömertliğini örnek gösteririz, değil mi? Nasip oldu; onları örnek alarak hayatını sürdüren ideal bir Müslüman kardeşimi tanıdım. Konya, Bozkır, Yeniköylü Mustafa Can kardeşimi! Bir aydır salgının pençesine düşmüş, Konya'da tedavi görüyordu. Dualar ettik.

Geçtiğimiz Cuma sabahı, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcım Ersan Bilgin Bey, "Mustafa Ağabey vefat etti" haberini verdi. Beklemiyordum. Sürpriz oldu. Allah rahmet etsin, diyebildim. Sonra, kendisiyle yaşadıklarımı göz önüne getirdim. Ne kadar eşi az bulunan bir insanı kaybettiğimizi düşündüm. Üzüntüm artarak devam etti. Oğulları Şefik ve Mehmet Ali'ye taziyelerimi sundum.

Mustafa Can, 20 sene kadar Norveç'te işçi olarak çalıştı. Orada Avrupa Millî Görüş hareketinin kurucularından oldu. Erbakan Hoca'yı tanıdı. Samimi bir Müslüman olduğunu gördükten sonra onu "lider" kabul etti. Bir daha tuttuğu eli bırakmadı. Hak dava olarak gördüğü Millî Görüş hareketine, hücrelerine kadar bağlıydı. Onun bulunduğu yerde Millî Görüş, hak, hakikat ve iyilikler konuşulurdu.
 
Norveç'teki yıllarını iyi değerlendirdi. Orada ihracatı öğrendi. Yolu ve yöntemini kavradı. Türkiye'nin ürettiği ürünlerin dışa pazarlanmasının önemini anladı. Türkiye'ye geldi. Konya, Antalya, Denizli, Bursa gibi yerlerde sebze ve meyveleri işleme tesisleri kurdu. Üniversite bitirmiş iki oğluyla birlikte ihracata başladı. Her seviyedeki insanla iletişim kurabilen, işin nasıl döneceğini kavrayan bir yapısı vardı.

CÖMERT VE MÜTEVAZÎ
ONU, Denizli'nin Honaz sınırları içinde kurduğu Soğutma ve İşleme Tesisleri'ndeki yerinde tanıdım. İnsana güven veren bir duruşu vardı. Orada, Honaz kirazı başta olmak üzere, çevrenin ihracata uygun sebze ve meyvelerini satın alır; tesislerinde işler; çeşitli ülkelere ihraç ederdi. Dürüstlüğü, cana yakınlığı, çevresine yardımcı olmasıyla tanınırdı.

Türkiye'nin ve dünyanın kurtuluş reçetesi olarak gördüğü Millî Görüş davası ise, hayatının tamamını kuşatmıştı. Davasını canından aziz bilir; uğrunda her fedakârlığı yapardı. Çevresinde "Erbakan" ünvanıyla tanınırdı. Şefkatli, cömert, mütevazî bir insandı. Zenginliğini hissettirmezdi. Sıradan bir insan gibi, Saadet Partisi'nin seçim ve tanıtma çalışmalarına katıldığına şahit oldum.

Ziyaretine gelen insanları ikram ve hediyesiz göndermezdi. Yetim, gariban, mazlum ve mağdurları gözetirdi. Hele davasını… Hz. Ebubekir'in (r.a.) sıklıkla malının tamamını İslâm uğruna harcadığı gibi; Mustafa ağabeyde de bu özellik vardı. Davası için harcamasında sınır yoktu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde Antalya Sebze Hali'ni ziyaret etmişti. Orada, iki evlâdı ile birlikte ev sahipliğinin en güzel örneğini gösterdi. Çalışma ekibine ikramlarda bulundu.

Konya Bozkır'daki köyünü ziyaret eder, gönüllerini alır, cami gibi hayırlara destek verirdi. Onun bulunduğu yerde yüzler güler, muhabbet canlanır, problemlere çözüm bulunurdu. Honaz halkı bu durumunu çok yakından bilir.

İYİ BİR YOL ARKADAŞI
OĞLU Şefik'e; "Bu kadar güzel meziyetlerin Mustafa ağabeyde toplanmasının bir sırrı var mı?" diye sordum. "Hayırlı evlât olduğu için annesinden çok dua aldığını" anlattı.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ersan Bilgin Bey, Antalya'da uzun süre aynı davada beraber çalıştıkları Mustafa Can hakkında, "Seçim çalışmalarında ve her ortamda müminliğine ve mücahitliğine şahit olduk" diyerek şunları anlattı:

"Can bir insandı. Candan bir abiydi. Çok iyi bir yol arkadaşıydı. Problem değil; çözüm ortağı olmayı severdi. Allah ve Resul yolunun sadık ve samimi bir yolcusu idi. Din ve dava için gözü yaşlıydı. Her türlü fedakârlığa hazırdı. Millî Gençlik çalışmalarını önemser; hep destek olurdu. Konuşmayı değil, yapmayı severdi."

Oğlu Mehmet Ali, babası için, "Bir şeyi severse, öyle yapmacık değil; delicesine severdi. Dik duruşluydu. Lâfı kıvırmayı sevmezdi. Söyleyeceğini muhatabına direkt söylerdi. Dedikodudan hoşlanmazdı."

Ticaret anlayışını şöyle anlattı: "Ticarî hayatında düsturu, 'Doğru sözlü, güvenilir tacir, nebiler, sıddıklar ve şehitlerle beraberdir' hadisiydi. Bizlere de böyle nasihat ederdi."

Saadet Partisi GİK üyesi Hasan Güldal, arkadaşını değerlendirdi: "Hakk'ın hâkimiyeti için malıyla, canıyla cihat etti."

Siyasi konularda tartıştığı kişiler, taziyede şöyle dediler: "Mert adamdı; doğruyu konuşurdu!"
 
Son mesajını cenaze töreninde verdi. Cenaze namazı, Konya Karatay ilçesine bağlı "SAADET CAMİSİ"nde kılındı. 73 yaşında, 5 çocuk babasıydı. Yarabbi! Mustafa ağabeyimizi Efendimize (s.a.v.) komşu eyle!

Kaynak:Milligazete

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar