15 Tatilde Çocuklar Ders Çalışmalı mı?
15 Tatilde Çocuklar Ders Çalışmalı mı?
M. Emin Karabacak
Öğrenci velileri, okullar yarıyıl tatiline girdiğinde de çocuklarının ders çalışması gerektiğini düşünmektedirler. Bunun sonucunda da çocukların üzerinde ders çalışma konusunda psikolojik bir baskı kurmaya çalışmaktadırlar.
Tatil, adından anlaşılacağı üzere, yapılan çalışmalara ara verme, dinlenme anlamına gelmektedir.
Siz, hiç tatile giderken işini beraberinde götüren memur, işçi, doktor, müdür... gördünüz mü?
Çocukların ikinci döneme dinlenmiş olarak girebilmeleri için ailelerin ders çalışması konusunda çocukların üzerlerindeki psikolojik baskıyı kaldırmaları gerekir.
Çocuklar eylül ayından yarıyıl tatiline kadar yoğun bir çalışma temposuna girerler. Sabahları erken kalkmalar, ödevler, yazılılar derken onlar hem fizyolojik hem de psikolojik olarak yorulurlar.
Çocuklara tatilde güzelce dinlenmeleri ve gönüllerince oynamaları için izin verilmelidir; çünkü oyun oynamaktan mahrum bırakılan çocuk, ders çalışma yeteneğinden de mahrum kalacaktır. "Oynamayan tay at olmaz." der atalarımız.
Çocukları paylaşmaya, güven geliştirmeye ve sorumluluk almaya yönelten oyunlar teşvik edilmeli.
Çocukların sınıfı ne olursa olsun onlar yarıyıl tatilinde de kitap okumaya teşvik edilmelidir. Yeni sınav sisteminde sorular yorumlamaya dayalı olduğu için her gün az da olsa kitap okumaları özendirilmelidir.
Çocukların okuyacakları kitapların seviyelerine uygun olması gerekir. Ayrıca onlara sorumluluk kazandıracak ve kendilerine güvenlerini geliştirecek kitapları kendilerinin alması teşvik edilmelidir.
Kitap okuyan çocuk; yorumlama yeteneğini, sınavlardaki başarısını arttıracak, dilini ve en önemlisi kendine güvenini geliştirmiş olacaktır.
Çocukların sosyalleşme adına tatilde yapacağı en iyi etkinlik oyun, dil ve yorumlama yeteneğinin gelişmesi için de kitap okumadır.
Çocukların nasıl olsa tatil diye gece geç saatlere kadar televizyon seyretmelerine izin verilmemelidir. Gece uykusu ile gündüz uykusunun insan organlarını çalıştırması açısında farklı olduğu bilinmektedir. Çocukların fiziksel gelişimlerinin gece uyku esnasında olduğu araştırma sonuçlarında ortaya çıkan bir gerçektir.
Çocuklar girecekleri sınavlara, tatilde gerekli enerji ve motivasyonu sağlayacak şekilde kendilerine zaman ayırmalıdırlar. Yine bu sınavlara hazırlanmanın yanında; eksikleri tamamlama ve belli aralıklarla tekrar yapmayı da unutmamalıdırlar.
Sonuç olarak;
- Çocukların tatilde gönüllerince eğlenmelerine ve oynamalarına izin verilmeli.
- Çocukların uyku ve beslenme düzenlerine dikkat edilmeli.
- Çocukların seviyelerine uygun kitaplardan her gün az da olsa okumaları teşvik edilmeli.
- Çocukların sosyalleşmesi için bireysel oyunlar yerine akranlarıyla oyun oynamaları teşvik edilmeli.
- Birlikte zaman geçirmek adına her akşam yarım saat televizyon kapatılarak çocuklarla sohbet edilmeli.
Tatilini en iyi şekilde değerlendiren çocukların, okulda ve hayatta daha başarılı olacağını unutmamak gerekir.