BANKLAR VE EŞEK HEYKELİ


Eskişehir Anadolu'nun ortasında modern bir Avrupa şehri oldu. Belediye Başkanının vizyonu,  ileri görüşlülüğü ve doğru ekip çalışmasıyla adeta çölde bir vaha yaratıldı. Plajı bile olan, herkesin dikkatini çeken, özellikle öğrencilerin göz bebeği, tercih ettiği, insanların mutlu olduğu bir şehir Eskişehir. Bunca atılıma ve modernliğine rağmen, tüm imkanların sunulmasına rağmen, her türlü soruna bir çözüm bulunmasına rağmen çözemedikleri bir sorunları vardı. Tüm uyarılar, afişler, panolar, billboardlar, zabıtalar, cezalar bir türlü bu sorunu çözemedi. Sorun bizim sorunumuzla aynıydı. Tüm tesislerde tüm ortamlarda, çimlerde, genel alanlarda çekirdek kabuklarından geçilmiyordu. Piknikçisinden yürüyüş yapanına kadar herkes çekirdek çitliyor ama bir türlü kabuklarını etrafa atmaktan vazgeçmiyorlardı. Kendisi heykel tıraş olan Belediye Başkanı bir heykel yapmaya karar verdi ve parkta bankta oturmuş çekirdek çitleyen ve etrafı kirleten bir eşek heykeli yapıp en işlek gezi alanına koydu. Bu heykel tüm diğer çabalardan daha etkili oldu ve insanlar ne demek istendiğini anca o zaman anladı, çekirdek çitleyenler artık yanlarında çöp poşeti taşımaya ve çevreye atmamaya başladılar. Bir heykel tüm diğer çabalardan daha etkili oldu ve insanlar daha duyarlı davranmaya başladılar.

Demek istediğim Bozkır çay boyuna ya da her bankın kenarına çekirdek çitleyen bir eşek resmimi koymak lazım. Eşeklerden bu ironi için özür dilerim çünkü hiçbir hayvan çevreye zarar vermez, onlar bizden akıllıdır bu konuda… Neyse konuya gelelim, Belediye onca emek verip çay kenarına ve birçok yere kamelya yaptı, banklar koydu ki insanlar otursun sohbet etsin, manzaranın keyfini çıkarsın diye… Özellikle çay boyundaki kamelyalar ışıklandırmalarla çok şık oldu ama sanırım bu bizim için biraz fazla oldu. Çünkü henüz bu hizmetin değerini bilecek kapasitede değiliz. Zira özellikle gece oturanların bıraktığı atıklar ve çöpler bize bunu düşündürüyor. Her köşede bir çöp bidonu varken, saatlerce oturulan o kamelyadan kalkarken insan bir dönüp bakmaz mı ne yapmışız diye ya da hiç aklına gelmez mi insanın bir çöp poşetine onları doldurup çöpe atmak… Çitlediği çekirdeklerin kabuklarına basarak kalkıp giderken, içtiği meşrubatın kutularını oraya buraya fırlatırken birazcık utanmaz mı insan, kendinden sonra orada oturmak isteyen kişilerin arkalarından nasıl küfürler edeceğini bilmiyor da olamazlar ama yine de bu kadar aymazlık ve saygısızlık nasıl yapılır… Bırakın etrafın- sağın- solun küfretmesini, çevreye, insana saygıyı sevgiyi, insan o halde orayı bırakırken kendinden utanmaz mı? Ne yapmak lazım, illa bir eşek heykeli de bizim belediye mi yaptırsın, o zaman biraz anlar mıyız anlatılmak istenileni…
Hadi kirlettiniz bir şekilde temizlenir, bir şekilde ertesi gün yine gelip o kamelyada ya da bankta yine oturursunuz da kardeşim kamelyayı kırmayı, parçalamayı yakmayı nasıl vicdanınıza sığdırabiliyorsunuz. O kamelyayı kırdıktan, o bankı yaktıktan sonra nasıl evinize gidip rahat bir vicdanla uyuyabiliyorsunuz. Çocuklarınızın ya da ana babanızın yüzüne nasıl bakabiliyorsunuz. Millet o bankı o kamelyayı o hale getirene küfrederken, beddualar okurken nasıl utanmıyorsunuz. İnsandan utanmadığınız kesin, Allahtan da korkmuyorsunuz anladık ama insan en ufak bir vicdan sızısı duymaz mı? O banklar, o kamelyalar sen kır- dök -yak diye yapılmadı, insanlar aileleriyle rahatça otursun, açık havada sohbet etsin, misafirini ağırlasın diye yapıldı.  Milletin parasıyla yapıldı, senin de, ananın- babanın da katkısıyla yapıldı,  bu kadar hor kullanmaya, bu kadar zalimlik yapmaya hiç hakkın olmadığını düşünmüyor musun?…  Bazı şeyleri anlaman için kafana vurmak mı lazım güzel kardeşim, illa bir eşek heykeli de biz mi dikelim, yani bunu mu layık görüyorsun kendine, bir düşün hele…
NOT: Bir hayvan sever olarak bu mahlukatlara eşek benzetmesi yaptığım için eşeklerden tekrar özür dilerim.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar