ADAP ERKAN TANIZMAZ mı OLDUK NE ?
1-Toplumda özellikle de camide adap tanımaz insanların haayyyyyddd, hhhhhhyyy gibi acayip acayip esnemeleri tam bir adap tanımaz dahası edepsizlik tir. Zira konu ile alakaı Efendimiz A.s. "esmek şeytandandır, aksırmak ise Rahmadan kaynaklıdır. Buyurmuşlardır. Araştırmalara göre insan üç yerde çok esner 1-uykusu gelince 2-acıkınca 3- nazar değince üç halde deinsanın bedenen ve ruhen yorgun olduğu ve gücünün azaldığı zamlar olup, şeytanın etkileşim kapsamında olduğunu düşünerek ona göre tedbirini alacak ve toplum içinde özellikle camide garip sesler çıkartarak esnemeyecek, aksi halde bu iş mekruh olmaktan çıkar ve kişinin hem kendisini hem de yakında bulunan kişi/kişileri günaha sevkeder.
2- Ön safta namaz kılıp fazla sevap alma umudu olan yaşlı amcalar, eğer böyle bir beklentin varsa, ki böyle umulur. O zaman camiye vakitlice gelmen icap eder. Sen ezan okunduktan sonra hatta cemaat sünneti bitirmek üzere camiye gelip, cemaati yararak omuzlarına basarak ön safa geçecek ve birde fazla sevaba talip olacaksın, bunun adı nedir? mityata pirince giderken evdeki bulgurdan olmaktır.İşte konu ile alakalı hadisi şerif Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ashâbının gerilerde saf tutmaya çalıştığını gördü; bunun üzerine onlara:
"Öne doğru gelin ve bana uyun! Sizden sonrakiler de size uysunlar. Bir topluluk devamlı surette gerilerse, Allah onları geri bırakır" buyurdu.Ön safa geçerken kimseyi rahatsız etmemeli. Rahatsız etmemek niyetiyle arka saflarda kılmak daha sevabdır. Birhadis-işerif meali şöyledir: (Halkı incitmemek için ön safa geçmeyen, iki misli sevaba kavuşur.) [Taberani] yine bu konuda da adaba uygun hareket edilmeli.
3- Telefonkolikler! Bu tip hastaların gerçekten tedavisi çok zor. Telefonu ayarsız ve ölçüsüz kullandıklarından bahisle devamlı gençler eleştirilir ve sayın büyükler kendilerini aksütten çıkmış kaşık sayarlar da hiç de böyle olmadığı çok açık ortadadır. Camide Müslüman kahvede konuşur gibi telefonla konuşamaz zira bazı anlar varki kişinin hatta yanıdakinin bile namazının sakıt olmasına sebeptir. Bu ibadet kısmı olup insanı kısmı ise adap tanımazlıktır.
4- Cami ye temiz gelinmeli. Konu ile ilgili hadisi şerflerde Müslümanların vücutları, elbiseleri, çamaşırları, yemekleri temiz olur. Temiz olunca da mikrop ve hastalık bulunmaz. Kur'an-ı kerimde, (Temiz olanları severim) buyuruluyor. (Bekara 222)
Bir hadisi şerifte buyrulur ki, (Müslümanlık temizlik dinidir. Temiz olun! Cennete ancak temiz olanlar girer.) [Deylemi] buyrulmaktadır. Eğer yaptığı iş bazı olumsuzluklar barındırıyorsa mümkün mertebe dikkat göstermeli zira aksi halde camide pis kokulu olarak bulunmak hem meleklere hem de Müslümanlara bir eziyettir bununda karşılığı zulumdür.
Konu edilen hususlar belki önemsiz gibi görünüyor olsa da hiç de önemsiz olmayıp, Müslümanların her gün karşılaşabilecekleri olaylardır. Beni çok rahatsız ediyor eminim ki bir çok kişiyi de rahatsız ediyordur.
4 Mart 2017