Seydişehir Postası Gazetesi'nin 11 Ağustos 2015 Salı günkü sayısındaki haberinde, Seydişehir Kuğulu Mesire Alanı Çalıştay Kurulu üyeleri; "Kuğulu Parkı Konya'nın abantı olacak" ifadesini, bizlerde Bozkır Postası Gazetesi olarak ilçenin lehine olumlu bir icraatın hayırlı bir başlangıcı olarak değerlendiriyoruz. Çalıştay'dan Aynı çalışmaların Bozkır'da da devam etmesini bekliyoruz.
Haber'de, Seydişehir'in KOP bölgesi için önemli ilçelerden bir tanesi olduğunu ifade eden KOP İdaresi Başkan Vekili, ilçenin İç Anadolu'nun Antalya'ya açılan kapısı olduğunu, bu özelliği ile çok ciddi bir trafik akışına ve bir turizm potansiyeline de sahip olduğunu söylüyor.
Aynı şekilde Bozkır'dan da Akdenize Torosların eteğinden doğa manzarasıyla iç içe seyahat edildiğini bizlerde Seydişehir de çalışmalarını yürüten çalıştay üyelerinin bilgisine sunarız.
Haberin devamında, Kuğulu Park Projesi gündeme gelene kadar bu yolu kullananların böyle bir mekândan haberdar olmadığını belirtiyor. Halbuki Seydişehir Kuğulu Parkının varlığını ve özelliğini komşu ilçemiz olmasından dolayı yazarımız tanıtmıştı.
Aşağıda gösterildiği üzere, Bozkır Postası Gazetesi ve gazetenin internet sitesinde köşe yazarlığımızı yapan araştırmacı Ankaralı Ali Erzincan'ın misafir gözüyle olan köşesinde, 23 Nisan 2012'de Orta Toroslardan Akdeniz'e 10 Eylül 2012'de Seydişehir'in gözdesi Kuğulu ve 24 Eylül 2012 Konya üzerinden Akdeniz'e başlıklı yazılarında ve gazetemizin internet sitesinde fotoğraflarla duyurmuştu.
Akdeniz'in Manavgat -Side-Alanya sahillerine tatil amaçlı giden, Konya-Seydişehir-Akseki güzergâhını kullanan özellikle Ankaralı ailelere, seyahatleri ile ilgili yol haritası vermek isteriz.
Önerilerimiz dikkate alınır mı? Bilemiyoruz? Bu yöredeki gezilerim sırasında gezdiğim ve gördüğüm yerlerin önemsediğim özelliklerini yine sizlerle paylaşmak isteriz.
Konya üzerinden Akdeniz'e geçerken Orta Toroslarda ve Göller Bölgesinde Konya'nın incisi diyebileceğimiz üç ilçeden Seydişehir-Beyşehir-Bozkır'ı görmeden, gezmeden geçmek Ankaralı tatilciler için bir kayıptır diyoruz.
Köşe yazarımızın 10 Eylül 2012 tarihli Seydişehir'in gözdesi Kuğulu başlıklı yazısında ise, Antalya yolu üstündeki Kuğulu Parkı ya da Kuğulu Mesire yeri, Seydişehir çıkışında bulunan Orman Fidanlığı İdare Binası'nın yanı başından başlar.
Kuğulu mesire alanını, Küpe ve tarihi Kalafat dağı bir yay gibi çevrelemiştir. Tarihi Kalafat Dağı'nın 1400 metre rakımında ise 346 metre uzunluğundaki Ferzane Mağarası Anadolu tanrıçası Kibele Heykeli'nin bulunduğu mağaradır.
Bu mağara aynı zamanda o dönemdeki dervişlerin zikir yerleriymiş.
Mesire yerini çevreleyen Küpe Dağı etekleri, Karadeniz Dağları'nı aratmayacak güzellikte olup ve de yeşilin tüm tonlarını taşıyarak zümrüt gibi gözünüzün önüne serilir.
Sağlıklı doğal yürüyüşlerinin en keyiflisini buralarda yürürsünüz. Ailenizle mutlu ve huzurlu piknik yapabilir, çocuklarınızın mutluluğunu izlersiniz.
Kuğulu Mesire Alanı'nda, orman içlerinden yükseklere doğru, Ergenli Oluk 'Söğütlü Çeşme', Büyük Gürlevük, Ferzane Parkı ayrıca gezilebilecek doğa harikası ilginç yerlerdir.
Seydişehir üzerinden Alanya-Manavgat-Side gibi turistik beldelere gidecek olan özellikle Ankaralı ailelerin Kuğulu Mesire Alanını gezip görmelerini öneririm.
Gazetemizin yazarı Ali Erzincan bir Ankaralı olarak beldeyi, özellikle Kuğulu Parkı'nı 2012 yılı yazında Ankaralı hemşerilerine yazılarında ve internet sitemizde çekmiş olduğu fotoğraflarla tanıtıyordu.
Yazarımız, diğer taraftan 22 Aralık 2008 tarihli Doğanın Bozkır'a hediyesi başlıklı yazısı ve 16 Haziran 2008 tarihli Bozkır'da Güzel Şeyler oluyor yazısı ve onu takip eden bu güne dek birçok yazı dizileri yer almıştır.
4 Haziran 2007 tarihinde de Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel inşaatı ile başlayan büyük 'KOP' Konya Ovası Sulama Projesinin Bozkır ve çevresinde başlamış olmasının olumlu getirilerini ve avantajlarını Bozkır Halkı'nın bilgisine sürekli sunarak, halkın ilgisini Bozkır Postası Gazetesi aracılığıyla 'KOP' Projesi üzerine çekmeye gayret göstermiştir.
Bu defa ise yine Bozkır Postası Gazetesi internet sitemizden 1 Haziran 2015 tarihli Bozkır'da Pilot Proje uygulaması, 27 Temmuz 2015 tarihli Bozkır ve Çevresinin Peyzaj Zenginliğinin Avantajları, 3 Ağustos 2015 tarihinde ise Doğal Çevre Meraklıları için Ek Birinci Bölüm başlıklı yazılarında da yer almaktadır.
Yazarımız T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Konya İli Bozkır-Seydişehir-Ahırlı-Yalıhüyük ilçeleri ve Suğla Gölü mevkii Peyzaj Yönetimi Koruma ve Planlama Projesi Ankara 2012 tarihli belgeyi incelemiş. Bölgenin pilot bölge olarak seçilmiş olduğu duyurusunu Bozkır halkının bilgisine, gazetemiz Bozkır Postası ve internet sitesi aracılığıyla sunma gayreti ve çabası içinde bulunuyordu.
Yazarımızın ve Bozkır Postası olarak gazetemizin ve internet sitemizin bu çalışma ve bilgileri, Bozkır halkımıza duyurmamızın amacı, bölgedeki turizm potansiyelinin varlığını Bozkır ve yöre halkı ile birlikte ilgili ve yetkililere duyurmaktadır.Bu kez ise bu yazımızla Seydişehir'de icraat gösteren devletin yetkili ve sorumlularından oluşmuş çalıştay kurulunun dikkatini tüm bölgeye çekmek amaçlıdır.
Bölgenin peyzaj zenginliğinin yanı sıra Bozkır'da Mavi Boğaz Kanyonu başta olmak üzere, bölgede endemik canlı ve bitki türlerinin zenginliği yine bölgede özellikle de kanyonda mikroklima özelliğinin avantajlarının yarattığı değerler, ve de Mavi Boğaz Kanyonu'nda ve yöre de rekreasyon alanları ve treekinge elverişli yürüyüş alanlarının varlığı, ayrıca organik ürün üretimi potansiyelinin mevcudiyeti ile bölgenin, yörenin eko turizme açık ve müsait olduğunu tespiti ve tescilinin bakanlığın 2012 tarihli yayınında da öğrenmiş bulunuyoruz.
Bakanlık yetkililerinin ön sözlerinde vurgulamış oldukları gibi T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanak'ın ön sözünde; Türkiye sahip olduğu biyo çeşitlilik ve peyzaj çeşitliliği ile içinde bulunduğu coğrafyadaki diğer Ülkerlere göre farklılık göstermekte, taraf olduğu Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ile de Peyzaj'ı korumaya, yönetmeye veya planlamaya yönelik düzenlemeleri uygulamaya koymayı taahhüt etmektedir.
Bu kapsamda sözleşmenin uygulanmasına yönelik olarak doğal ve kültürel peyzaj bileşenleri ile çeşitlilik gösteren 'Peyzaj Planlama Süreci' içi farklı peyzaj analizlerinin yapılıp yorumlanacağı nitelikte bir alan olan Konya İli Bozkır-Ahırlı-Yalıhüyük-Seydişehir ilçeleri ve Suğla gölü mevkii seçilerek bu pilot proje yürütülmüştür.
Proje Yöneticisi Yardımcı Doçent Dr. Osman Uzun'un ön sözünde ise; Proje sonucunda Suğla gölü ve yakın çevresine ilişkin olarak elde edilen peyzaj planı; tarım, ormancılık, turizm, yerleşim ve su sektörüne ilişkin rehberleri içermektedir. Bu çalışma il ve ilçelerdeki tüm mülkü amirlere, resmi kurum ve kuruluşlara, belediye başkanları ve köy muhtarlarına karar verme aşamalarında önemli bir rehber niteliğindedir. Projenin kapsadığı, tüm alanlara ilişkin plan kararlarının olması projenin önemini ortaya koymaktadır.
Bakanlığın öngörüşünden hareketle bölge halkının özellikle Bozkır'da gençlerin bu konudaki talepleri ise, halen Seydişehir'de icraat gösteren çalıştay kurulunda yer alan devlet ve hükümet yetkililerinin, bakanlıklarının bu pilot projesini de ayrıca önemseyip, dikkate alarak bölgedeki mülkü amir ve belediye başkanlarıyla örneğin 'Bozkır-Ahırlı-Yalıhüyük-Seydişehir'de temas kurup bağlantıya geçerek birlikte, bakanlığın belirttiği tüm bölgenin eko turizme açılmasının önünü açacak çalışmalara geçmeleridir.