Kayıp kaçak bedellerinin geri alımları devam ediyor mu?
Son zamanlarda Sanayicileri fazlasıyla ilgilendiren ve her geçen gün Yargıtay'ın Sanayiciler lehine karar verdiği KAYIP KAÇAK BEDELİ ve başkaca nam adı altında alınan bu bedellerin iadesi gündemde oldukça yankı oluşturmaktadır.
Ekiz Avukatlık Bürosu ortaklarından Bozkır Dereköylü Avukat Mehmet Ali Keser' e konuya ilişkin görüşlerini sorduk.
Özellikle Sanayicilerin mağdur edildiği konu olan, KAYIP KAÇAK BEDELİ ve başkaca nam adı altında alınan bu bedellerin Yargıtay kararları doğrultusunda Sanayicilere iade edilmesi gerektiğini belirten konunun uzmanı ve takipçisi Bozkırlı Avukat Mehmet Ali Keser;
"Sanayicilerden haksız şekilde tahsil edilen bu bedellerin geri ödenmesi gerekmekte olup, Yargıtay ilgili Hukuk Dairelerince, elektrikte kayıp-kaçak bedellerinin iadesine ilişkin çok sayıda emsal karar vermeye başlandı." ifadelerini kullandı.
SANAYİCİLER KAYIP KAÇAK BEDELLERİNİ GERİ ALMAYA BAŞLADI
Avukat Mehmet Ali Keser; son dönemde ilgili mevzuata, Yargıtay Kararlarına ve Danıştay Kararlarına aykırı olarak Sanayicilerden tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin geri ödenmesinin mümkün olduğunu, hali hazırda bu konuyla ilgili çok sayıda davayı yürüttüklerini ve olumlu sonuçlar almaya başladıklarını ifade etti.
SANAYİ TİCARİ VE MESKEN TİPİ ELEKTRİK ABONELERİNE AKTİF TÜKETİM BEDELİ DIŞINDA MALİ YÜK GETİRİLEMEZ
Avukat Mehmet Ali Keser; "Yargıtay ilgili Hukuk Dairesi tarafından en son verilen güncel kararda özetle; ''Elektrik kullanan abonelerin faturalarına yansıtılarak ödemek zorunda bırakıldıkları, kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmet, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedellerinin elektrik enerjisi kullananlara (sanayi, ticarî ve mesken abonelerine) aktif tüketim bedeli dışında ek bir mâli yük ve külfet getirdiği ve bu külfetin hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaştığı söylenemez.'' şeklinde belirtilmiş olup, bahse konu karar ile KAYIP - KAÇAK bedellerinin iadesini talep eden Sanayici lehine 432.634,44 TL iadeye hükmedilmiştir." şeklinde, Yargıdaki son gelişmeleri ifade etmiştir.
PEKİ KESER; TÜM SANAYİCİLER KAYIP KAÇAK BEDELİNİN İADESİNİ TALEP EDEBİLİR Mİ?
Elbette. Sanayinin her dalında faaliyet gösteren tüm Sanayiciler ceplerinden haksız yere çıkan KAYIP KAÇAK BEDELİNİN iadesini talep edebilirler. Hemen konuya ilişkin bir mahkeme kararını sizinle paylaşmak isterim. Bu ay içinde sonuçlanan kayıp kaçak bedellerinin iadesine ilişkin bir davada, Mahkeme 600 bin TL nin iadesine karar verdi. Özellikle elektriği yoğun kullanan Sanayicilerin kesinlikle bu yola başvurmaları gerektiği kanaatindeyim. Zira 10 yıllık süre zarfında çok yüksek miktarlarda kayıp kaçak bedeli birikimi söz konusudur. Bu davayı açan Sanayiciler dava sonunda yüksek miktarlarda geri ödeme almakta, bu da firmaların aslında hiç ihtimal vermedikleri bir bedeli tekrar öz sermayelerine seneler sonra geri kazandırmaları anlamına gelmektedir.
Örnek vermek gerekirse; Organize Sanayi Bölgelerindeki Sanayicilerin ve diğer işletmelerin çok yüksek miktarda elektrik faturası ödedikleri göz önüne alındığında, işletmecilerin bu konudan daha da fazla mağdur olduğuna dikkat çekti. Öyle ki; aylık 100.000 TL tutarında elektrik faturası kesilen bir işletme ortalama olarak %10 - 13 arası (10.000 – 13.000 TL tutara tekabül etmektedir) HAKSIZ YERE, FAZLADAN ödeme yapmaktadır.
PEKİ EFENDİM SON OLARAK KONUYA İLİŞKİN NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ ?
Öncelikle tüm sanayicilerimizi konuyla ilgili duyarlı olmaya davet ediyorum. Elektrik faturalarına yansıtılan ve haksız yere Sanayicilerden alınan bedeller ciddi rakamlara ulaşmıştır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`nun, "kayıp kaçak bedelinin aboneden tahsil edilemeyeceği" hususuna ilişkin kararı ile Kayıp Kaçak bedeli adı altında alınan ücretlerin iadesinin artık mümkün olduğunun altını çizerek, tüm sanayicilerin haklarını arama yolunda, konunun uzmanı bir avukattan hukuki yardım alarak dava sürecinin doğru yönetilmesine büyük katkı sağlayacaklarını da önemle belirtmek isterim.
Ekiz Avukatlık Bürosu Ortaklarından Konunun Uzmanı ve Takipçisi Avukat Mehmet Ali Keser'e konu ile ilgili değerli bilgilerini bizimle paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz.
Kaynak:Emlak Kulisi