GERÇEK ENGELLİ KİM


         Ali DUTAL

         Engellilerimize eğitim veren kurumlarımıza her gittiğimde çocuklarımızın içinde bulunduğu durumu görünce duygu yoğunluğu yaşar; farklı düşünceler içerisine girerim.

         Her insani duyguya sahip insan, duygu yoğunluğu yaşar. Ancak, engellilik hayatın gerçekleri içerisinde olup bunu herkesin kabul etmesidir. Esas olan engelli çocuklarımız ve bireylerimizin dezavantajlı durumlarını en aza indirebilmek için yapılması gerekenlerin ne oranda yapıldığıdır.

         Tüm samimiyetimle ifade etmek isterim ki devletimiz; sosyal devlet olmanın gereği eğitim, sağlık, bakım olmak üzere vazifesini fazlasıyla yerine getirmektedir. Geçenlerde Konevi İşitme Engelliler İlkokulu'ndaydık. İmplant takılan çocukların sesleri duydukları ile ilgili sohbetimizde; implantların maliyetinin 60-70 bin lira olduğunu ve tamamını devletimizin karşıladığını; implantların verimli olabilmesi için geç kalınmaması, 1,5-2 yaşlarında takılması gerektiğini söylediler. Kısaca devletimiz her türlü fedakarlığı yapmaktadır. Allah (cc) devletimize zeval vermesin.

      Bu çok güzel yapılanların yanında özellikle eğitim konusunda bir takım eksikliklerimiz olduğu da bir gerçektir. Son yıllarda engelliler için Meslek Liseleri açılmakla birlikte yeterli değildir. Engellilerin kendi kapasiteleri nispetinde hayatlarını idame ettirebilmeleri için hem bir meslek sahibi olmaları hem de bir işi başarmanın hazzını duymaları ve yaşama sevinci kazandırmaları açısından çok önemlidir.

         Yıllar önce Kars'ta görev yaparken Kağızman Kaymakamlık binasından çıktım tekerlekli sandalyede bir adam duruyordu. Gayri ihtiyari elimi cebime attım para çıkaracakken, "hayır hayır ben para kabul etmem, çalışır kendi paramı kazanırım" dedi. Kendisinden özür diledim. Çok utanmıştım; ancak, içten içe sevindim ve takdir ettim. Çok mutluydu, yüzünde yaşama sevinci vardı; en önemlisi kendine güveni tamdı.

         Yüce Rabb'im herkese özürsüz amansız evlatlar versin; kimsenin sağlığını bozmasın. Hiç kimsenin yarın ne olacağı ile ilgili bir garantisi yoktur.

          Takdiri İlahi, hikmetinden sual olunmaz; bazı insanlar doğuştan bazıları da sonradan engelli olabiliyor. Yüce Rabb'im; isyan içerisinde olmayan, sabreden hem engellilere hem de ana babalarına ve hem de bunlara kol kanat gerenlere hiç şüphesiz mükafatını ebedi dünyada kat kat verecektir.

         Engelli biriyle karşılaştığımda veyahut bu tür konular gündeme geldiğinde kendi kendime hep sorarım; gerçek engelliler fiziksel ve zihinsel olarak bir takım eksiklikleri olanlar mı yoksa:

         -Engelli vatandaşlarımız üzerinden menfaat sağlayanlar; kötü amaçlarına alet edenler mi?

         -Vahşice insanları katleden, sömüren, dünyayı yakıp yıkanlar mı?

         -Küçük çocuklara, çaresiz kadın kızlara zulmeden, tacizde bulunan cinsi sapıklar mı?

         -Hırsızlar, arsızlar; üç günlük dünya için onurunu şerifini ayaklar altına alanlar mı?

         -Sapasağlam oldukları halde dilenciliği meslek haline getirenler mi?

         -Yoksa, insanları dinden imandan uzaklaştırmaya çalışan din sapıkları mı?

         Daha neler neler… Hangi birini sayayım.

         Ama en önemlisi; çok çok önemlisi Yüce Rabb'imizin; Araf Suresinde(7/179):          "Andolsun ki, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Onların kalbleri vardır, fakat onunla gerçeği anlamazlar. Gözleri vardır, fakat onlarla görmezler. Kulakları vardır, fakat onlarla işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibidirler. Hatta daha da aşağıdırlar. Bunlar da gafillerin ta kendileridir."

                Buyurduğu kimseler midir?

         SAHİ GERÇEK ENGELLİ KİM

Ali DUTAL

         

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar