DOĞAL ÇEVRE MERAKLILARI İÇİN Ek İkinci Bölüm


​Bozkır ve çevresinin doğal peyzaj zenginliğinin avantajları bölümlü yazımda vurguladığım üzere, 'T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Konya İli Bozkır – Seydişehir – Ahırlı – Yalıhüyük ilçeleri ve Suğla Gölü mevkii Peyzaj Yönetimi Koruma ve Planlama Projesi' ile bu bölgenin pilot bölge olarak seçilmiş olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.



   Buradan hareketle bölgenin, dolayısıyla Bozkır ve çevresinin doğal görünüm özelliklerinin, yani doğal peyzaj zenginliklerinin katkısıyla da Bozkır ve çevresinin turistik geziler ve ekoturizme açık olabileceği düşüncesinde olduğumuzu vurgulamıştık.



   Yine bu kez, doğal çevre meraklıları yöre insanının, bölgelerinin doğal peyzaj zenginliklerinin değerinin önemine ilgi ve meraklarını çekmek üzere, detaya inerek kendilerinin araştırmalarına gerek kalmadan çevre ile yakından ilgisi olan terimlerin anlamını bazı kaynaklardan sizler için derlemiş bulunuyorum.



 Siz doğal çevre meraklılarının bilgilerine bölgeden çektiğim doğa fotoğraflarının eşliğinde ek ikinci bölümü sunuyorum.
                *Turizm yada gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmek 'turist' çekmek içim alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.



Turistik gezi, insanların sadece bir yerden bir yere gitmesinin dışında kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak da iletişim içinde olmaları ile gerçekleşir.
*Rekreasyon, insanın yaşam kalitesini arttırmak için serbest veya boş zamanında doğaya zarar vermeden, kendi istemi ve gönüllü olarak yaptığı faaliyetleri kapsayan disiplinler arası bir çalışma alanıdır.


Rekreasyon dinlence, boş zamanı değerlendirme toplulukları ve insanların boş zamanlarında eğlendirici ve sağlıklı aktiviteler yapmasına rekreasyon denir.
Rekreasyon, ruh sağlığının kazanılması, insanın sosyalleşmesi, yaratıcılık, kişisel yeteneklerin gelişimi, çalışma ve iş veriminin artması, insanı mutlu etmesi nedeni ile yapılması gerekmektedir. Spor, yürüyüş gibi belirli etkinlikler ile bedensel rahatsızlıklar tamir edilebilir.


Hareketsiz yaşamın verdiği eklem rahatsızlıkları, şişmanlık, sindirim sistemi problemleri, kalp damar hastalıkları gibi sorunlar engellenebilir özetle rekreasyon fiziksel bedene iyi gelir. Grupsal olarak yapılan faaliyetler ile insanın sosyal ilişkilerini kuvvetlendirmesine, olgunlaşmasına ve çekingenliğini atmasına yardımcı olur. Böylece sosyal açıdan ruh sağlığı tekrar geriye kazanılır.


Rekreasyon, su sporları, kara sporları, halk oyunları, dans, müzik, festivaller, sergi animatörlük, kamplar gibi pek çok aktivitenin planlanarak yapılmasıdır.
*Trekking, doğada bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı yapılan, genelde hafif tempolu sportif yürüyüşlerdir. Doğa yürüyüşleri de denilir. Trekking her mevsimde yapılabilir. Ancak hava ve ortam şartlarına, uzunluğuna ve zorluk derecesine göre gerekli hazırlıklar yapılmalıdır. Trekking parkurları birkaç saat sürebileceği gibi birkaç hafta yada ay sürebilir.


*Ekoturizm, çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahattir.

Doğaya dayalı turizm olarak da tanımlanır. Yöreye ziyarete gelen kişi yada grupların çevreye ya da yerel halka kalıcı bir katkısının söz konusu olduğu turizm şeklidir. (Doğal alanlara karşı duyarlı, doğaya dayalı turizmdir)


*Ekosistem, canlı ve cansız çevrenin tamamıdır. Ekosistemde abiyotik faktörler 'toprak, su, hava, iklim gibi cansız faktörler' ve biyotik 'üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar' faktörler olmak üzere iki faktör oluşturur.


*Ekoloji, Canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim. 'Veya çevre bilimi, ya da çevre bilim' çevre ise bir canlının yaşaması ve neslini sürdürebilmesi için uygun ortamdır.

*Jeomorfoloji, yer kabuğu şeklinin meydana gelmesi ve değişmesi ile meşgul olan bilim dalı Yeryüzünün engebelerini ve aşınma ile ilgili gelişmeleri inceleyen bilim.



*Fotosafari, her yaş ve meslek gurubundaki fotoğraf gönüllülerinin daha bilinçli fotoğraf çekmeleri.
Safari kelimesinin Arapça anlamı 'seyahattir' Fotoğraf çekmek için yapılan gezintidir. Bu yürüyüş yapılarak olduğu gibi otomobil, uçak, otobüs ile seyahat ederek de yapılabilir.



Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar